2018’de SEO Stratejiniz İçin 5 Önemli İpucu

Reading Time: 4 minutes

Mükemmel içerik ve yüksek kaliteli bağlantıların(backlinklerin) dışında 2018 için SEO stratejisine dahil edilmesi gereken noktalar da var.

2018 yaklaştıkça yeni yıl için düşünmenin zamanı geldi. Burada en yeni farktörleri, yeni teknolojilerin aramaları nasıl etkilediğiniz ve rekabetinizde geriye düşmemek adına stratejinize dahil edebileceğinizin taktik ve eğilimleri ele alacağım.

1. SERP Devrimi ve Görünürlük Rekabetinin Artışı

Mart ayında Moz arama ve tıklamalarla ilgili ilginç bilgiler yayınladı. Burada Rand Fishken bir analizde,

“Farklı aramaların %66’sı Google’ın sonuçlarını sorguluyor. Bunun anlamı aramaların %34’ü hiç tıklama almamaktadır. Tüm arama sorgularına bakarsak bu rakamlar %60 – %40 oranında bölünüyor. Zaman içinde Google’a daha çok yaklaşacağımızı düşünüyorum”

Google birçok soruyu kendisi yanıtlıyor “yağ lekesi çıkarmak” araması yapıldığında Google kullanıcıyı snippet ile karşılayıp bilgiyi daha hızlı aktarıyor.

SEO stratejiniz için tavsiyeler;

  • Sektörünüzün, içeriklerinizin ve anahtar kelimelerinizin SERP’lerini araştırın. Anahtar kelimeler ne tür sonuçlar sunuyor diye baktığımızda alışveriş sonuçları, wikipedia hikayeleri, arama ağı reklamları, ürün detayları, resimler, bilgi analizleri ve bunlarla birlikte aranan insanlar bile var. Organik sonuçlar gözükmüyor diyebiliriz. Tabii ki burada Google’ın amacı sonuçlarla kullanıcıyı memnun etmek ve fazla para kazanmak.
  • SERP oluştururken sadece anahtar kelime analizlerinin yeterli olacağını söyleyemeyiz. Bunun yanında SEM, alışveriş sonuçları, snippet’ler için de yeni stratejiler geliştirmek gerekiyor.
  • Sitenizin snippet’leri için sitenizin görünürlüğünü izlemek için SEMRush, SEOMonitor vb. araçlarını kullanın.
  • Google’ın sayfanızı SERP’ler için tam anlamıyla anladığından emin olun. Bunun için schema.org ‘u kullanarak yapılandırılmış veriler (Structured Data) olarak işaretleyin. Yeni başlayanlar için kissmetrics’in bu makalesini inceleyebilir.

Başlamak için hazır olduğunuz da gerekli analizlerle kullanıcıların neler aradıkları hakkında bilgiler edinip onlara istedikleri bilgileri snippet sayesinde daha hızlı aktarabilirsiniz.

2. Google Algoritmasında RankBrain ve Machine Learning Önemi Devam Ediyor

İlk olarak RankBrain’e hakim olamayanlar Moz’un bu makalesini incelemesini öneririm. 2015’ten bu yana RankBrain önemli bir sıralama faktörü. En önemlisi Tıklama Oranları (TO), Sitede kalma süresi, Hemen çıkma oranı (Bounce Rate) gibi datalar UX sinyallerini büyük derecede etkiliyor.

Şimdi her hangi bir arama sonucunda kullanıcılar 3. sonuca tıklar ve sayfada zaman geçirirse (örneğin tüm makaleyi okursa) RankBrain bu sonucu görecektir ve sonuca göre sinyal gönderecektir. Aynı aramada kullanıcılar 1. sonuca tıklayıp hemen çıkıyorsa muhtemelen Google bu sitelerin sıralamalarını yer değiştirecektir.

SEO stratejiniz için tavsiyeler ;

  • Başlıklarınızı ve açıklamalarını iyileştirmeye odaklanın. İçeriklerinizi anahtar kelimeler için optimize etmeyin, kullanıcıların istediği en cazip hale getirin ve böylece TO’ları artırabilirsiniz.
  • Sayfanızdaki içeriğin kullanıcılar için yeterli olduğundan emin olun, sayfanız son derece hızlı şekilde yüklensin ve kusursuz bir kullanıcı deneyimi sunmayı hedefleyin. İçerik türüne bağlı olarak, TO’ları artırmak için yapabileceğiniz birçok şey var. Örneğin bir makale oluşturuyorsanız olabildiğince ayrıntılı bilgi vermek, bir video eklemek, ilk paragrafın kullanıcıyı kucakladığından emin olmak ve kullanıcıların diğer sorgularına hızlıca cevap vermek gibi bir çok stratejiler geliştirebilirsiniz.
  • Artık bir çok site sayfalarını en iyi şekilde optimize ediyor. Arama sonuçlarında sayfaların açılış süreleri, başlık etiketleri, meta açıklamaları bir çok sitede benzerlik gösteriyor. Bu nedenle siz yaratıcılığınızı konuşturarak farklılaşmaya giderek kendinizi öne çıkarmanız gerekir.

3. “Eski” On-Page SEO Taktiklerini Bırakın

Sayfanızdaki başlığın veya meta açıklamaların eskisi gibi bir önemi yok artık. En son SEMrush sıralama faktörleri analizinde şunları bulmuş ;

Yüksek hacimli anahtar kelimelerin sonuçlarında sayfaların %35’inin başlığında anahtar kelime bulunmuyor. Bu, Google’ın algoritmasında eş anlamlı kelimeleri anlamasında kendini geliştirdiğini ve iyi olduğunu veya sayfa başlığında anahtar kelime içermenin öneminin azaldığını göstermektedir.

SEMrush kullanıcı sinyallerinin ve doğrudan alınan web sitesi trafiğinin büyük önemi olduğunu keşfetti. Olga Andrienko, 1. sayfadaki sitelerin bir çoğunun sayfa için optimizasyonlarını iyi yaptığı ve Google’ın bu siteler arasında farklılaşmaya gidebilmesi için yeni kriter, ölçütlere ihtiyacını olduğunu söylemişti. (kaynak)

SEO stratejiniz için tavsiyeler ;

  • Web sitenizin kullanıcının aradıklarını hatta daha fazlasını sağladığından emin olun var kullanıcıya marka aşkı yaratmaya çalışın. İyi bir UX deneyimi ve içerik sayesinde kullanıcıyı etkileyebilir ve kullanıcının tekrar geri gelmesini sağlayabilirsiniz.
  • Sadece sayfa içi optimizasyonuna güvenmeyin. (anahtar kelimeler, site hızı vb.)

4. Sesli Aramaların Daha Fazla Büyümesi

Şuan mobil aramaların %20’si sesle aranıyor ve comScore’a göre

“2020 yılına kadar tüm aramaların %50’si sesli arama ile gerçekleşecek”

Bu büyümenin önemli katkıları Google Home, Siri, Cortana ve Alexa uygulamalar insan sesini %92 doğruluk payı ile algılıyor. Bu tür yardımcı uygulamaların geliştirilmesi ile sesli aramaların popülerliği 2018’de daha da artacak gibi görünüyor. Sesli arama için optimize konusunda bu içeriği okuyabilirsiniz.

SEO stratejiniz için tavsiyeler ;

  • Konuşma dilini optimize edin ve içerik stratejinize sesli aramalarda kullanılabilecek sorgu, soruları ekleyebilirsiniz.
  • Paylaşımlar yaptırabilmek adına kullanıcıların sorularını bulmak ve kitlenizin soruları hangi şekilde ifade ettiğini anlayabilmek için Buzzsumo aracını kullanabilirsiniz.

5. Google’ın Ötesinde Düşün

SEO ve Google söz konusu olduğunda 2018’de zihniniz ve fark yaratabiliyor olmanız ön planda olacak. SERP’ler de reklamları, alışveriş alanlarını, özellikli snippetleri sadece organik sıralamaları değil bu tür tüm sonuçlar hakkında daha geniş düşünmelisiniz. SERP’ler deki tüm sonuçlar markanızın görünürlüğünü artıracaktır.

Bununla birlikte, bu zamanda görünürlük kazanmak her zamankinden daha rekabetçi hale geldiğinden ve Google arama sonuçlarını geliştirmeye ve parasallaştırmaya devam ettiğinden ağınızı daha genişletebilirsiniz örneğin Amazon, Bing, Alexa (çok fazla ses araması yapılıyor), YouTube (videolar artmaya devam ediyor ve her geçen gün video talebi artıyor) ve B2B-B2C için Pinterest gibi mecralar için çalışmalar yapmanızı öneririm.

Yazdıklarımın hepsi 2018 yılı için akılda tutulması gereken şeyler ama bunun yanında mükemmel içerik, mükemmel kullanıcı deneyimi, yüksek kaliteli bağlantılar ve teknik olarak sağlam sitelerin SEO stratejisi için %100 gerekli olduğunu unutmayın.

Comment
Name
Email