Canonicalization Nedir?
Arama motorları, aynı veya benzer içeriğe sahip, aynı sorguya cevaplar veren birden çok URL iniz varsa size SEO tarafta sorunlar yaratabilir. Bu durum biraz karmaşık bir konu olan duplicate pages. Duplicate pages, arama motorlarının orjinal URL yerine daha zayıf bir URLi seçmesine, sıralamalarda düşük performansa neden olur. Bu tür birçok negatif durumlardan etkilenmemenize canonical etiketi yardımcı olabilir.
URL’ler de en Çok Yapılan Hatalar
Anasayfanın Birden Fazla URL’i
Danışmanlık yaptığım bir sitede şöyle bir durumla karşılaştım; anasayfa nın birden çok URL’i vardı,
- “http://site.com”
- “https://site.com”
- “http://www.site.com”
- “https://www.site.com”
gibi..
Canonical etiketlerine baktığımda tümünün ortak canonical etiketi kullandığını gördüm fakat yeterli mi ? Hayır değil.
Bu tür aynı içeriğe sahip sayfalarınızın canonical etiketleri ortak olsa dahi kesinlikle tek bir sayfada 301 ile birleştirmelisiniz.
URL Sonuna Eklenen Parametreler
Özellikle e-ticaret sitelerinde sıkça tercih edilen parametreler aslında bazı sorunlar yaratabilir.
Yine beraber çalıştığımız bir sitede url sonuna ?mounth=100 , ?mounth=500 gibi değerler eklenerek gereksiz ve kopya sayfalar oluştuğunu gördüm ve bu sayfaların canonical etiketleri URL ile aynıydı. (e-ticaret sitelerinde ki filtre alanı ile kafanızı karıştırmayın(beyaz,42 numara vs.) karşılaştığım bu değer sayfa içindeki bir kutucuğu dolduruyor, filtre alanının kullanımı için istek olursa bir makale yazabilirim)
“site.com/canonical?mounth=100” sayfasının canonical adresi “site.com/canonical?mounth=100″ olarak geçiyordu.
Bu sayfalardan kurtulup hiç gösterilmemesini de sağlayabilirdik fakat bazı durumlarda bu URL lere link gelebiliyordu ve kullanmamız gereken zamanlar olabiliyordu. Bu durumda, URL sonuna değer atayan bu sayfaların canonical adreslerini ortak belirledik.
“site.com/canonical” gibi.
Kullanıcı “/canonical?mounth=100″ sayfasında olsa bile arama motorları bu sayfanın aslının “/canonical” olduğunu bilecek.
Birbirini Takip Eden Sayfalar
A sayfasının B canonicalı, B ‘nin C canonicalı, C ‘nin D canonicalı gibi birbirini takip eden karmaşık etiketler kullanmayın. Arama motorlarına karmaşık sinyal göndermenize neden olabilir. Bu hatayı yapmayız diye düşünebilirsiniz fakat bazen sayfa sayısı fazla olan sitelerde kanonikleşmeye gidilirken bu hata ile karşılaşabiliyoruz. Örneğin 2 aynı içeriğe sahip 1 ve 2. sayfayı birleştirdikten sonra 3. ve 4. sayfayı sonradan keşfedebilirsiniz ve burada yapılacak işlemlere dikkat etmelisiniz. En kısa en net sinyaller göndermeye çalışın.
Canonical Etiketi’nin En İyi Kullanım Yolları
Anasayfanızda canonical Kullanın
Anasayfaya gelen trafiği ölçümleyebilmek için birçok farklı kopya sayfa oluşabilir. Bunlar; referans trafikler “?refdomain=a.com” , adwords “?url={lpurl}” gibi birden çok URL e sahip olabilirsiniz. Bu şekilde gelen tüm URL lerde ortak canonical kullanın.
Birbirine Benzer Yakın Sayfaları Birleştirin
En fazla yapılan hatalardan biri canonical etiketlerini optimize ederken yalnızca birebir kopyası olan sayfalar üzerine yoğunlaşılması. Canonical etiketi birbirine benzer veya aynı sorguyu yanıtlayan sayfalar içinde optimize edilmeli. Örnek verecek olursam “istanbul uçak biletleri” başlığına sahip satış sayfanız var ve “istanbul uçak bileti fiyatları” başlığına sahip blog sayfanız var. Bu iki sayfa birebir aynı olmasa da aynı sorguya yanıt verebileceğinden ortak canonical etiketi kullanılabilir. Fakat bu konu karmaşık, biraz açayım.
İçerik Birleştirme
Kanonikleşme, düşük değerli içeriğe sahip sayfaların ve duplicate algılanabilecek sayfaların kaldırılması işlemidir. Fakat içeriğinizi kaldırmadan önce değerli olup olmadığını düşünürken göz önünde bulundurmanız gereken birçok faktör vardır. Bu faktörler neler ?
- Sayfa trafik alıyor mu ve dönüşüm sağlıyor mu ? Bu değeri Google Analytics hesabınızdan kontrol edebilirsiniz.
- Sayfanın siteye faydalı olabilecek değerli backlinkleri var mı ? Bu değerleri en iyi şekilde anlamak için Majestic, LinkSearchTools, Moz, Ahrefs gibi araçlardan faydalanabilirsiniz veya Google Search Console’undan ücretsiz şekilde gelen backlinkleri görebilirsiniz.
- Sayfa bir sorguya cevap veriyor mu veya kitlenize değer katıyor mu ? Eğlendiriyor mu, eğitiyor mu, meşgul mü ediyor ?
- Sayfa kullanıcının sitede kalmasını teşvik ediyor mu ? İçeriği okuyor mu yoksa hemen geri mi çıkıyor ? Kullanıcıların davranışlarını anlayabilmek için Google Analytics ve Metrica araçlarını kullanabilirsiniz.
- Satış yaptığınız sayfa mı ? Dönüşüm hedeflediğiniz sayfa mı ?
Eğer bu soruların cevabı “hayır” ise sayfa birleştirme işlemlerine başlamalısınız.
Sayfa birleştirmenin faydaları nelerdir ?
- Kitlenize yalnızca güncel ve doğru bilgiler sunarak kitlenizle olan ilişkinizi geliştirebilir ve daha yakından iletişim kurabilirsiniz.
- Tarama bütçenizinde ki israfı aza düşürebilirsiniz. (Arama motorlarının değersiz içeriklerinizi okumasını değersiz sayfalarınızda uzun süre geçirmelerini istemezsiniz.)
- Duplicate algılanan sayfalardan kurtulursunuz.
SEO danışmanlığı verdiğim bir firma ile içerik birleştirme yaparak SEO görünürlüğünde %40 ‘lık (11,678 ‘den 14,715 ‘e) büyüme yakaladık.
301 Yönlendirmeler ve Canonical Etiketler
Kimi zaman birbirine benzer sayfaları kaldırmayıp 301 atamayacağımız durumlar olabilir, bu durumda sayfanın sadece canonical etiketini değiştirmek o sayfanın değerini (page authority, backlink) taşımaya yeterli olacak mı ? Cevabı kesin olmayan bir soru olabailir.
A1 ve A2 sayfalarımız olsun,
A1>A2 ye yönlendirdiğimizde A1 e gelen ziyaretçiler otomatik A2 ye gidecektir ve A1 i göremeyecekler.
A1 – A2 ye yönlendirmeyip sadece canonical etiketini değiştirdiğimizde, canonical etiketi A2’yi gösterse bile ziyaretçiler A1 sayfasını da ziyaret edebilecekler.
Bu çözümler birden çok değişkenlik gösterebilir, sizin için uygun olanın istediğiniz dönüşümle eşleştiğinden emin olun.