Google’ın Mayıs Ayı Kalite Güncellemeleri

Reading Time: 2 minutes

Bu yıl Google’ın algoritma güncellemesini en sık gördüğümüz yıl diyebilirim. Ocak ayı başında,7 Şubat güncellemesi, 7 Mart Fred daha sonra Nisan sonu ve Mayıs başı güncellemeleri gördük. En son 17 Mayıs tarihinde büyük bir güncellemeye tanık olduk.

Bu son güncellemeyi ilk kez Barry Schwartz seroundtable blogunda duyurdu.

17 Mayıs tarihinden bu yana güncellemeyi araştırdım ve etki eden birçok siteyi analiz ettim. Olumlu ve olumsuz etki eden siteleri inceledim. Araştırmam sırasında ortaya çıkarttığım verileri size sunmayı çok isterdim fakat site sahipleri ile yaptığımız gizlilik anlaşması yüzünden bu verileri size sunamıyorum. Fakat çıkardığım tüm yanlışları, doğruları bu güncellemenin tüm etkilerini sizlerle paylaşacağım.

Ne diyorduk ? İnsanlar için yap, robotlar için optimize et. Unutmayın, sitelerinizi gerçek insanlar ziyaret ediyor ve onlara saygı gösterin. İncelemeler yaparken çok sayıda agresif reklamcılık, UX engelleri, kullanıcının sinirini bozan arayüzler, aldatıcı reklamlar, düşük kalitede içeriğe rastladım ve bunların daha fazlası. Aşağıda ki grafikte gördüğünüz gibi bu hataları şiddetle yapan bir site cezasını alıp görünürlüğünü düşürmüş.

Yaptığımız analizler ve testler sonrası siteyi iyileştirmeye gittik ve eski haline getirebildik siteyi. Tabi ki de %100 etken bunlardır diyemem bunu tam anlamıyla öğrenmek için siteyi eski haline getirip tekrar görünürlüğüne bakabiliriz fakat çok riskli olduğu için denemek istemedim siz deneyebilirsiniz

Şimdi genel olarak konuyu toplayıp son güncellemeden olumsuz etkilenmemek için neler yapabileceğimizi konuşalım.

  • Sitenizi içerik kalitesi ve kullanıcı deneyimi açısından nesnel olarak inceleyin.
  • Düşük kaliteli içeriklerinizi geliştirin, içerik hakkında araştırmalar yapıp Google dizininde bulunan rakiplerin sizden neyi fazla yaptığını bulup geliştirip kendinize uygulayın.
  • Düşük kaliteli içeriklerinizi geliştiremiyorusanız eğer “noindex” kullanın, index almayan sayfalar ne kadar kalitesiz de olsa size zarar vermeyecektir.
  • Agresif reklamlardan kaçının. Kullanıcıları rahatsız edecek şekilde reklam kullanırsanız Google bunu çözebilir ve bu sizi olumsuz etkileyebilir.
  • Sitede ki tüm önemli UX (kullanıcı deneyimi) sorunlarını düzeltin. Sitenizi bir ziyaretçi gibi dolaşın ve sitede hedeflenen bilgiye ulaşmaya çalışın bu yolda sizi engelleyen bir sorun var ise hızlıca bu sorunu ortadan kaldırı.
  • İçeriğe yada UX sorunlarına neden olacak teknik sorunları araştırın. Sayfanız performansı ve teknik SEO son derece önemlidir.
  • Sitenize sürekli kaliteli içerik eklemeye çalışın. Yayınlayacağınız içerikler benzersiz, alakali ve kullanıcıların ihtiyaçlarını karşılayacağından emin olun. Bunu yapamıyorsanız hiç yayınlamayın bile.
  • İçeriğinize giden sorgularını kontrol edin ve kullanıcıların beklentilerini karşılayın. Farklı sorgular için içeriğinizi geliştirin.

Bu yıl güncellemelerin çok sık olduğuna tanık oluyoruz. Google’ın kalite güncellemelerinin sıklığını artıracağını düşünüyorum. Bekleyip göreceğiz 🙂

Comment
Name
Email